- Βιρτζίνια
- (Virginia). Πολιτεία (105.586 τ. χλμ., 7.187.734 κάτ. το 2001) των ΗΠΑ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Βρέχεται Α από τον Ατλαντικό ωκεανό, που σχηματίζει τον κόλπο Τσέζαπικ, και συνορεύει ΒΑ με την πολιτεία Μέριλαντ και την ομόσπονδη περιφέρεια Κολούμπια (πρωτεύουσα Ουάσινγκτον), ΒΔ με τη Δυτική Βιρτζίνια, Δ με την πολιτεία Κεντάκι, ΝΔ με την πολιτεία Τενεσί και Ν με την πολιτεία Βόρεια Καρολίνα. Πρωτεύουσα είναι το Ρίτσμοντ (197.790 κάτ. το 2000), στην όχθη του ποταμού Τζέιμς, στο σημείο όπου ο ποταμός ξεπερνά τη Γραμμή των Καταρρακτών. Ο κόλπος Τσέζαπικ χωρίζει τη Β. σε δύο μέρη, κόβοντας ένα μικρό τμήμα από τον κύριο κορμό της πολιτείας, που σχηματίζει τη χερσόνησο Ντελμάρβα, η οποία είναι μοιρασμένη μεταξύ των πολιτειών Β., Ντέλαγουερ και Μέριλαντ. Δυτικά του κόλπου, το έδαφος προεκτείνεται προς τη θάλασσα και σχηματίζει χαμηλή ακτή με ποταμόκολπους των Πότομακ, Ραπαχάνοκ, Γιορκ και Τζέιμς. Την παράκτια πεδιάδα διαδέχονται τα κρυσταλλοπαγή οροπέδια Πίντμοντ, που κατεβαίνουν προς την πεδιάδα κατά βαθμίδες, τις οποίες οι ποταμοί πρέπει να ξεπεράσουν σχηματίζοντας έτσι τη Γραμμή των Καταρρακτών (Fall Line). Στο εσωτερικό, το Πίντμοντ ορίζεται από την αλυσίδα των Κυανών Ορέων (Blue Mountains), πέρα από την οποία εκτείνονται, σε ΒΑ-ΝΔ κατεύθυνση, οι μεγάλες και ομαλές κοιλάδες, που εναλλάσσονται με τις μακρές οροσειρές της κοιλάδας των Μεγάλων Απαλαχίων. Σύνορα της μεγάλης αυτής πεδινής έκτασης αποτελούν προς τα Δ τα Αλεγκάνια Όρη, ψηλή παρυφή του Οροπεδίου των Απαλαχίων, που ένα μικρό τμήμα τους βρίσκεται στο έδαφος της Β. Εκτός από τους ποταμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, άλλοι σημαντικοί ποταμοί είναι ο Απομάτοξ και ο Στόντον, που εκβάλλουν στον Ατλαντικό, ο Κανάουα και ο Χόλστον που συμβάλλουν στον Μισισιπή μέσω των ποταμών Οχάιο και Τενεσί. Το κλίμα είναι υποτροπικού τύπου, με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Η βροχόπτωση είναι 1.300 χιλιοστά στο νοτιοδυτικό τμήμα και 1.000 χιλιοστά στο βόρειο.
Η Β. είναι κυρίως γεωργική πολιτεία (δημητριακά, κηπευτικά, φρούτα, αραχίδες, βαμβάκι), αλλά έχει και σημαντικά ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) και εκμετάλλευση του δασικού πλούτου. Από το υπέδαφος εξάγονται ορυκτή άσφαλτος, μόλυβδος, ψευδάργυρος και τιτάνιο. Η βιομηχανία είναι κυρίως στραμμένη στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών (καπνοβιομηχανία, υφαντουργία, χαρτοποιία, κονσερβοποιία και βιομηχανίες τροφίμων και χημικών προϊόντων). Είναι εξάλλου γνωστές σε όλο τον κόσμο οι ποικιλίες καπνού Β. Η πόλη Χάμπτον αποτελεί κέντρο αεροναυτικών ερευνών, ενώ τα τελευταία χρόνια στο βόρειο τμήμα της πολιτείας έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμες εταιρείες υπολογιστών.
Εκτός από την πρωτεύουσα, άλλες σημαντικές πόλεις (σε παρένθεση ο πληθυσμός τους το 2000), είναι η Βιρτζίνια Μπιτς (425.257 κάτ.), η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και παραλιακό τουριστικό θέρετρο στον Ατλαντικό, το Νόρφολκ (234.403 κάτ.), το Τσέζαπικ (199.184 κάτ.), το Νιούπορτ Νιους (180.150 κάτ.), το Χάμπτον (146.437 κάτ.), η Αλεξάντρια (128.283 κάτ.), το Πόρτσμουθ (100.565 κάτ.), το Άρλινγκτον, το Πίτερσμπεργκ και το Ρόουνοκ.
Οι πρώτοι άποικοι έφτασαν στη Β. το 1607. Το 1612 άρχισε εκεί η καλλιέργεια του καπνού και το 1619 μεταφέρθηκαν οι πρώτοι δούλοι από την Αφρική. Το 1624 έγινε αποικία με έκταση μεγαλύτερη από τη σημερινή. Έπαιξε κύριο ρόλο στον απελευθερωτικό πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1861 αποσχίστηκε από την Ένωση και έγινε το κυριότερο πολεμικό θέατρο κατά τον εμφύλιο πόλεμο (το Ρίτσμοντ ήταν πρωτεύουσα των νότιων Πολιτειών), αλλά το 1863 έχασε μερικές κομητείες, πιστές στους Βόρειους, οι οποίες αποτέλεσαν τη νέα πολιτεία της Δυτικής Β. (βλ. λ.).
Το δημαρχείο της πόλης Ρίτσμοντ, πρωτεύουσας της πολιτείας Βιρτζίνια, που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, στις όχθες του ποταμού Τζέιμς (φωτ. Sef).
Η Σχολή Λέιν, στην πόλη Σαρλότεσβιλ, που είναι έδρα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, το οποίο ίδρυσε το 1819 ο Τόμας Τζέφερσον (φωτ. Sef).
Το Καπιτώλιο του Τσάρλεστον, πρωτεύουσας της πολιτείας Δυτική Βιρτζίνια (φωτ. Sef).
Άποψη της γερμανικής πόλης Βίρτσμπουργκ, που είναι πλούσια σε ρομανικά, γοτθικά και μπαρόκ μνημεία μεγάλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος (φωτ. Sef).
Dictionary of Greek. 2013.